Welcome to Saimaa

Kalastusopas Jari Käyhkö

Perustin kalastusmatkailua tuottavan yritykseni Old School Trolling Tmi kevätkesällä 2010. Aluksi tuotin pelkästään kalastusopastus palveluja alueella majoittuville vieraskalastajille. Vuonna 2013 toimintani laajentui erityisesti kalastajille suunnattuun ympärivuotiseen mökkimajoitukseen Savonrannalla. Toimin pääasiallisesti Venäjältä, Euuropasta ja Baltiasta tulevien kalastajaryhmien kanssa.

Strange Humour Warning!

Pidän todella paljon Rock- ja Metalli musiikista.....Nuoruusvuosieni suurimpia idolleja olivat Guns`n Rosesin "pahat pojat". Sabbath, Purple, Dio, Maiden ja Metallica, vain muutamia mainitakseni, uppoavat myös komeasti.... Aivan erityisen hienosti kolisevat myös Norjan Jörn "ääni" Lande ja "puolijumala" Slashia hiuskuontaloltaan muistuttava Perun "hymypoika" Charlie Parra del Riego.....Meillä kaikilla on tietenkin omat näkemyksemme kalastus idoleista.... Tsekatkaapa totisten ukon turjakkeiden sijaan vaikkapa Usan kalastus opastubsisnekselle, Brooke Thomas..... :)

Tutustu Jarin "lähestulkoon" uskomattomiin seikkailuihin FacebookissaElämää suurempia kalavaleita jo reilun 40 -vuoden ajan?

Perheeni koti on Tampereella, yritystoimintaani harjoitan Itä-Suomessa. Kun kaupungin valot ja urbaani kaupunkilainen elämäntapa alkavat kyllästyttää, siirryn luontevasti maaseudun ja itseriittoisten Erä-Jormien maailmaan. Nauraa kätkätän murrehirmuille ja näiden elämää suuremmille kalavaleille, joita elävöitetään tietenkin käsien suurieleisellä vouhdonnalla konkurssiin ajautuneen Veijo-Esson baarin kylmä-asemalla. Hekottelen sujuvasti myös leveälanteisten karjakkojen kutsuhuudoille, jotka kaikuvat yksinäisinä kylätiellä iltamien päättyessä..... Minne lie sulhaset kyliltä karanneet?

....Yritykseni kalastusmökistä katsoen vastarannalla, tois puolella selän, laiduntavat onnelliset lehmät, vapaina ja tyytyväisinä kellojaan kilkutellen.....Nämä lehmät voi monesti bongata myös Saimaan rannalta parveilemasta jigiä veneestä heittäessään....Mökkielämän vakio nähtävyyksiin lukeutuvat myös puolikesyt pulla-sorsamme, jotka ovat pesineet ja asustelleet mökkimme lähellä jo vuosikymmeniä.... Sorsamme kiertävät mökiltä mökille makupaloja kerjäämässä iloisesti kaakattaen....Hentoaisitko sinä kieltää sorsilta päivittäisen pulla-leipä annoksen saati sitten ampua täräyttää näitä hellyttäviä luontokappaleita haulikolla?

Mielipidevaikuttaminen:Kirjoittelen mielelläni intenetiin tulikivenkatkuisia mielipidekirjoituksia valikoivasta kalastuksesta, kalakantojen tilasta ja kalastuksen sääntelystä. Valitettavasti kirjoituksiani ei juurikaan ymmärretä. Uskon silti saavuttavani kovalla työllä ansaitsemani arvostuksen viimeistään kuoltuani, aivan kuten muutkin suuret taiteilijat ja tieteilijät, jotka kituuttivat elämänsä nälkäpalkalla ja kuolivat yksinäisinä ja unohdettuina..... On toki mahdollista, ettei sepustuksiani lueta myöskään siitä syystä että ne ovat aivan liian pitkiä, eikä kuvitusta ole riittävästi.....Tästä syystä olen siirtynyt mielipidevaikuttamisesta populaari kulttuurin ja musiikkivideoiden levittämiseen.....Toivottavasti näitä kirjoituksia ja videoita ei tulkita niin kovin epämuodikkaaksi mielipidevaikuttamiseksi.

Vinkki matkailijoille:.....Arvoisat ihmiset, Suomenniemeltä löytyy monta lempikuvittajani Tarmo Koiviston kuvailemaa "Mämmilää", mutta vain yksi ja ainoa, aitojen kylähullujen Savonranta. Tutustumisen Mämmilä -sarjakuviin voitte suorittaa joka ikisessä verovaroin ylläpidetyistä yleisistä kirjastossa, tämän jälkeen olette täysin valmiita aidolle aikamatkalle iloiseen Itä-Suomeen ja 70-luvulle....Kunnanisät kiittänevätkin minua ja Tarmo Koivistoa tulevissa juhlapuheissaan, samoin kuin paikallislehtien kirjoituksissaan tämän Suomen kiistattoman "Mämmilän" tunnettavuuden eteen tekemästäni tinkimättömästä PR -työstä....Kuinkahan monen kunnan omistukset onkaan säätiöitetty turvaan kuntaliitoksilta ja julkisen sektorin kilpailutusten läpinäkyvyydeltä, samoin kuin kuntalaisten mahdollisuuksilta vaikuttaa "yhteisten" omistusten käyttöön ja realisointeihin...."Se on Tenik", tuumasi itänaapurin johtoryhmä kun saranan näki.

Kalastuskokemus: Vahvinta osaamistani kalastuksessa ovat uistelu ja heittojigaus, mutta puuhailen mielelläni myös perinteisen heittokalastuksen, vertikaalijigauksen, mato- ja täkykalaonginnan sekä pilkinnän ja ootto-onginnan parissa. Kalastuskokemukseni yritykseni toiminta-alueesta eli Savonrannan, Joensuun, Liperin, Rääkkylän ja Kerimäen vesialueilta Saimaalla on kokonaisuudessaan jo yli 30 -vuotta. Minun luokseni et löydä paikallisilta neuvoa kysymällä, laita siis soittaen tai lähetä sähköpostia.

kuha
Koulutus: Insinööri

Kurssit ja ammatinharjoittamisessa vaadittavat lupakirjat: EA1 ja EA2, Hygieniapassi, Vuokraveneen kuljettajan tutkinto / kuljettajan kirja, vuokravenekatsastettu opastusvene, turvallisuusasiakirjat.Mietteitä opastus- ja matkailualasta: Kalastusoppaan ammatista haaveileville nuorille suosittelen lämpimästi ammattitutkinnon suorittamista.... saatte uusia samanhenkisiä kavereja ja pääsette tutustumaan erilaisiin kalastusmenetelmiin hauskalal ja helpolla tavalla....Harjoittelujaksot ja yrittäjyys avaavat silmänne alan vaietuille ongelmille, minkä jälkeen voitte hakeutua politiikkaan ja laittaa viimeinkin kalastusasiat Arkadianmäellä ojennukseen.


Näin pääsi poika kalavaleiden makuun...
Jarin tarinointia yrityksen aloitusvuodelta 2010

Kalastuksen aloitin jo pienenä poikana rottinkisella mato-ongella. Viehekalastus puolestaan alkoi haukien heittokalastuksena lampiloilta naapurin poikien seurassa Heinävedellä. Selillä liikkuminen alkoi alle koulu-ikäisenä mökkimme edustalla Savonselällä parimetrisellä jollalla.

Opin ensin soutamaan ja vasta myöhemmin uimaan. Teimme ukkini kanssa sopimuksen, etten putoa veneestä ja huku, tai saan selkääni. En pudonnut veneestä silloin enkä ole pudonnut myöskään sen jälkeen. Sen verran vakuuttavasti tuo uhkaus minulle aikoinaan esitettiin.

Uistelun löysin puolivahingossa jollalla seikkaillessani. Yleensä kalastin heittämällä, mutta kun kalaa alkoi tulla myös vieheitä veneen perässä hinaamalla, siirryin soutu-uisteluun ja hieman vanhempana moottoriuisteluun. Uistelu vei nuoren miehen mennessään. Intoa oli jopa siinä määrin, ettei kukaan jaksanut istua kanssani jatkuvasti veneessä ja aloin uistelemaan yksin 10-vuotiaana. Tätä omatoimista Iktyoterapiaa jatkoin sujuvasti seuraavat 20 vuotta norpat ja muut vedenelävät seuranani.


... ja nyt keksitään yhdessä uusia

Muutamien vuosikymmenien pituisen harjoittelujakson päätteeksi tahdonkin toivottaa teidät tervetulleiksi kalastamaan kanssani luonnonkauniille Saimaalle. Nämä selät ovat antaneet minulle runsaasti henkistä mielihyvää ja jaksamista, samoin kuin vetten viljaa. Olen vuosien saatossa oppinut myös sen, ettei kaikea viljaa tarvitse omaan tai naapurin vasuun korjata, jätetäänhän siis jälkeemme terveet kalavedet siemenperunoineen myös tulevien sukupolvien kalastaa.

Uskon uistelusta, vertikaali- ja heittojigauksesta, venepilkinnästä ja onginnasta sekä perinteisestä heittokalastuksesta löytyvän jokaiselle kalastuksesta kiinnostuneelle seniorille ja juniorille mieleiset venekalastuksen muodot sukupuoleen katsomatta.

Vertikaalijigaus tulee varmasti olemaan yksi tulevaisuuden kiinnostavimmista uusista kalastusmuodoista. Kesän villi kortti saattaisi myös olla loppukesän iltoihin ajoittuva perhokalastus selkien penkkojen läheisyydessä, mikäli asiakas vain luottaa perhokalastajan taitoihinsa ja välineisiinsä virtaamattomissa vesissä.

Kalastusretkemme on onnistunut, kun sekä sielu, että fyysinen kalastajan tomumajamme tulevat ravituiksi. Minulle itselleni kalastus on parhaimmillaan lähestulkoon hengellinen kokemus, joka muodostuu kalastuksesta, retkeilystä ateriointeineen sekä luonnonrauhasta ja vesillä olemisesta. Toivottavasti nämä arvot muodostuvat myös teidän arvoiksenne yhteisillä kalastusretkillämme.


Old School Trolling (OST) ja sen arvot

Minulta on usein kysytty yritykseni nimen taustoja. Kalastustapa, jossa yhdistyy eri kalastusmuotoja, edustaa minulle ns. vanhaa koulua.

Aloittaessani kalastuksen yhdessä ukkini kanssa kalastimme yhdistäen vetouistelua, ongintaa, venepilkintää ja heittokalastusta sekä verkkojen ja katiskojen kokemista tilanteen mukaan. Kalastus oli kotitarvekalastusta, jossa pyydetyt kalat käsiteltiin ja käytettiin omaksi ravinnoksi. Kalaa pyydettiin sen verran kuin käytettiin välttäen turhaa tappamista. Ylimääräisiä saaliskaloja myös vapautettiin, mikäli ne olivat elinkelpoisia. Ukkini opetti minua välttämään turhaa tappamista ja kunnioittamaan luontoa ja eläimiä, kuten myös luonnon voimia. Näitä oppeja ja arvoja tahdon vaalia myös yritykseni toiminnassa. Nykyisin tällaista toimintatapaa kutsutaan valikoivaksi kalastukseksi.

Tervetuloa minun Saimaalleni.

Old School Trolling  •  Jari Käyhkö
GSM +358 400 523 819  •  jari@oldschooltrolling.fi 
Y-tunnus 2326440-4
       
   

   
   
Welcome to Saimaa