Löydätkö luontosi Saimaalta?
Turhan moni suuntaa kotimaan lomamatkansa automaattisesti Lappiiin. Itä-Suomen Saimaa on koko Euroopan suurin yhtenäinen järvialue, jonka aavojen selkien ja jylhien kalliorantojen äärelle ajaa Pirkanmaalta tai pääkaupunkiseudulta viidessä tunnissa. Yli sadan järven ja tuhansien saarten kalaisaan kansallisaarteeseen kannattaisi tutustua paremmin.
Kalastusmökki lähellä luontoa ja palveluita
Yksi pohjoisen Saimaan helmistä mökkimatkailijalle on Savonlinnan ja Joensuun välissä sijaitseva pieni mutta idyllinen Savonrannan kirkonkylä, jonka asukasluku peräti kolminkertaistuu kesällä mökkiläisten ansiosta.
Tampereella pitkään asunut mutta Saimaan rannoilla varttunut Jari Käyhkö tarjoaa Savonrannalla kalastusoppaan palveluja, veneretkiä sekä mökinvuokrausta. Käyhkön kalastusmökki Jokiniemi on helppo tapa viettää tasokasta lomaa Saimaalla. Mökki on varustettu erityisesti kalastavien asiakkaiden tarpeisiin – varustuksiin kuuluu mm. kaksi moottorivenettä omatoimiseen kalastukseen – mutta siellä viihtyvät yhtä lailla perheet ja pariskunnat. Kaikki tärkeimmät palvelut ruokakaupasta vierasvenesatamaan ravintoloineen sijaitsevat parin kilometrin säteellä mökistä. Ja mikä tärkeintä, mökiltä on helppo suunnata eri aktiviteetteihin Saimaan järviluonnossa.
Luonto tutuksi meloen, veneillen tai samoillen
Kesäpäiviä voi viettää melomalla tai soutamalla pitkin saimaannorpan pesimäaluetta, Norppareittiä. Reitti kulkee Koloveden kansallispuistossa ja pääasiassa Enonkosken, Heinäveden, Kerimäen ja Savonrannan järviosuuksilla, mutta tarjolla on myös muutamia jokimelontaosuuksia ja koskia, jotka voi ohittaa Heinäveden reitin kanavien kautta, Käyhkö vinkkaa.
Seudun kauneinta antia on 1750-luvulla kaivettu Raikuun avokanava Kerimäkeen kuuluvan Puruveden ja Savonrantaan kuuluvan Paasselän kraaterijärven välissä. Toisen maailmansodan alla kanavan alue varustettiin osaksi Salpalinjaa, jonka vaikuttaviin kivimuureihin, juoksuhautoihin ja bunkkereihin voi edelleenkin tutustua matkaamalla meloen tai Käyhkön venekyydillä tai maanteitse Raikuun kylälle.
Veneretki on elämys koko perheelle
Jari Käyhkö vie vesille yhtä mielellään kokeneita kalamiehiä, vasta-alkajia kuin lasten ehdoilla lomaa viettäviä perheitäkin.
Opastettu veneretki on Käyhkön mukaan ollut monelle perheelle hieno elämys ja mainio tapa tutustua Saimaan luonnon lisäksi vaikkapa Raikuun kanavaan. Matkaa tehdään isolla ja turvallisella avoveneellä, välillä kalastaen lasten kanssa. Kiireetön evästauko vietetään saaressa paistamalla makkaroiden lisäksi paikallisia muikkuja ja jälkiruoaksi lettuja. Saaressa on monenlaista mukavaa puuhaa koko perheelle: sieniä, marjoja ja mahdollisuus uida.
Saimaan lohikaloja kestävästi kalastaen
Kesäinen Saimaa on erinomainen paikka ahvenen, kuhan ja hauen heittokalastukseen ja uisteluun. Kalastussesonki alkaa kesäkuun alkupuolella hauen kudun päätyttyä. Käyhkö tarjoaa asiakkailleen välineet ongintaan, uisteluun ja heittokalastukseen, ja kalastusmökki Jokiniemen tiloissa saaliskalat on helppo sekä käsitellä että valmistaa ruuaksi grillaten, paistaen ja savustaen terassin viihtyisässä kesäkeittiössä.
Saimaan paras kalastuskausi on vasta edessä: ruska-aika loka–marraskuussa on lohen ja taimenen vetouistelun parasta sesonkia. Saaliiksi Käyhkö kehottaa valikoimaan vain kalastettaviksi istutettuja rasvaeväleikattuja kaloja, sillä Saimaan järvilohi- ja taimenkannat on luokiteltu uhanalaisiksi. Kutevat muikut houkuttelevat selkävesien penkoille myös ahventa, kuhaa ja haukea heittokalastajien tavoiteltaviksi syyskuun loppupuolelta alkaen.
Yhteistä aikaa
Vaikka kalastus onkin Jari Käyhkön palveluissa pääosassa, osaa hän suositella kalastusmökki Jokiniemeä romanttisemmastakin näkökulmasta: asiakkaina olleet pariskunnat ovat kehuneet mökin tunnelmallista saunaa ja tuvan avotakkaa, jonka loimussa on hyvä viettää aikaa ihan kahden ja unohtaa arki. Kaikkea tätäkin on Saimaan lumo, joka kannattaa tulla kokemaan.
Kalaisa Saimaa on Euroopan neljänneksi suurin järvi
Itäisen Suomen
Saimaa on koko Euroopan suurin yhtenäinen järvialue. Se on yli sadan järven ja tuhansien saarten kalaisa kansallisaarre, joka tarjoaa vierailijalle ainutlaatuisen vaihtelevan luontomaiseman aina aavoista selistä ja jylhistä kallioista saarten sokkeloihin.
Saimaan järviallas on tunnettu lohikaloistaan. Järvilohi ja taimen ovat alueen arvostetuimpia ja tavoitelluimpia saaliskaloja.
Järvilohen ja taimenen kestävään kalastukseen Saimaan alueella voitte tutustua
Saimaan lohikalat -hankkeen sivuilla
Tutustu Saimaan lohikalayhdistyksen toimintaan ja liity jäseneksi tai kannattajäseneksi:
Klikkaa tästä
Saimaan lohikalayhdistyksen tavoitteena on turvata Vuoksen vesistöalueella elävien uhanalaisten lohikalalajien olemassaolon edellytykset. Tavoitteen saavuttamiseksi on tärkeää, että kalastajat noudattavat kestävän kalastuksen toimintaperiaatteita. Tätä kautta myös kalastettavaksi istutettujen, rasvaeväleikkauksella merkittyjen lohikalojen keskikoko kasvaa huomattavasti ja kalastajat saavat nauttia tulevaisuudessa hienommista kalastuselämyksistä.
Saimaan kalastuskalenteri
Toukokuu
Viimevuosina jäiden lähtö on ajoittunut toukokuun alkupuolelle noin 10. päivän tietämille. Olemme yleensä suorittaneet veneen laskun virta-alueella Vapun aikoihin. Ensimmäiset heitto- ja vertikaalijigaus reissut ovat ajoittuneet jo huhtikuun loppuun. Useina viimevuosina toukokuulle on sijoittunut 1-2 lomailuun ja kalastukseen erinomaisesti sopivaa helleviikkoa, joista yleisin 20. päivän tietämissä. Toukokuulle ajoittuvat lämpimät / helteiset jaksot ovat kalojen syönnin kannalta parhaita.
Kesäkuu
Kesäkuun alkupuoli on erinomainen hauen sekä ahvenen heittokalastukseen. Juhannuksesta alkaa paras jakso kuhan uisteluun selkävesillä ja heittojigauksen virta-alueilla. Säynävän kalastukseen selkäkarikoilla sopii jakso juhannuksesta heinäkuun loppupuolelle. Säynettä saadaan saaliiksi heittäen ja uistellen lokakuulle saakka. Kesäkuussa 2015 täysikuu sijoittuu viikolle 23 (1 - 7 kesäkuuta).
Heinäkuu
Heinäkuun hellepäivät ovat erinomaisia kuhan, hauen ja ahvenen heittojigaukseen pohjasta. Säät suosivat, ryhmät viihtyvät ja kalastajat ruskettuvat huomaamattaan. Heinäkuu on myös kuhan yökalastuksen aikaa uistellen ja heittäen. Kuhan yökalastusjakso jatkuu pitkälle elokuuhun riippuen lämpötilosta. Heinäkuussa 2015 täysikuu sijoittuu viikolle 27 (29 kesäkuuta - 5 heinäkuuta).
Elokuu
Hauen ja kuhan uistelu siirtyy pääosin päiväaikaan, mutta onnistuu vielä yölläkin. Elokuu on erinomainen kuukausi hauen, ahvenen ja kuhan jigaukseen ja heittokalastukseen päivällä. Elokuussa 2015 täysikuu sijoittuu viikolle 35 (24 - 30 elokuuta).
Syyskuu
Syyskuu on paras kuukausi hauen heittokalastukseen. Jakso kuun puolivälistä lokakuun alkuun tarjoaa yleensä parhaan syönnin ja vauraimmat kalat matalammassakin vedessä. Jakso sopii erinomaisesti myös parveutumaan alkavan ahvenen heittojigaukseen. Ruskajakso Saimaalla ajoittuu syyskuun puolivälistä lokakuun puoleenväliin. Syyskuussa 2015 täysikuu sijoittuu viikolle 40 (28 syyskuuta - 4 lokakuuta).
Lokakuu
Lokakuu on lohen ja taimenen syksyisen vetouistelukauden aloituskuukausi. Kutemaan parveutuvat muikut houkuttelevat selkävesien penkoille myös suurta ahventa, kuhaa ja haukea. Lokakuun lämpimien säiden vuoksi erinomainen kuukausi heittokalastukseen selkävesillä. Kuhaa saa lokakuussa saaliksi hitaasti uistellen. Hauki ja lohikalat suosivat hiukan nopeampaa vaappujen vetonopeutta. Lokakuussa 2015 täysikuu sijoittuu viikolle 44 (26 lokakuuta - 1 marraskuuta).
Marras-joulukuu
Loppuvuosi on sopivinta aikaa uisteluun. Vesien kylmetessä lohikalat ovat parhaiten tavoitettavissa uistellen. Lohta kalastetaan uistellen Saimaan jäätymiseen saakka. Marraskuun lämpimät jaksot (korkeapaine ja lämpötilan kohoaminen) parantavat syöntiä sekä uistelun että heittokalastuksen osalta. Heittokalastamme läpi marraskuun tuuliolosuhteista riippuen. Maraskuussa 2015 täysikuu sijoittuu viikolle 48 (23 - 29 marraskuuta).
Lue talvikalastus tarjonastamme "Talvi" osioissamme.
Kalastusalueemme Pohjois-Saimaan suurilla selillä
Toimintamme keskipisteenä toimii Savonrannan kirkonkylä, jonka kupeessa sijaitsee yrityksemme viihtyisä kalastusmökki. Savonrannan lähivedet tarjoavat monipuliset mahdollisuudet virkistykalastukseen. Kalastamme Saimaalla Pohjois-Karjalan (Joensuu, Rääkkylä, Liperi) ja Etelä-Savon (Savonranta, Enonkoski, Kerimäki, Savonlinna, Punkaharju) vesialueilla.
Savonrannan
Paasselkä on lohijärvenä tunnettu syvä kraaterijärvi, jolta kalastetaan saimaanlohta, haukea, ahventa ja kuhaa.
Savonselkä ja
Orivesi ovat tunnettuja kuhajärviä Savonrannan ja Rääkkylän rajalla. Niiltä kalastetaan haukea, kuhaa, ahventa ja säynettä.
Rääkkylän
Samppaanselkä ja
Kuhakivenselkä ovat tunnettuja suuren kuhan elinalueita. Niiltä kalastetaan myös haukea ja ahventa.
Liperin
Ukonselkä tunnetaan suurista hauista, ja
Jänisselkä sekä
Tikanselkä ovat hyviä kuha- ja ahvenvesiä.
Joensuun kalaisalla
Pyhäselällä kalastetaan kuhaa ja ahventa Joensuun kaupungin ostosmahdollisuuksien ja majoituspalvelujen äärellä.